Za zaposlene

Etički odbor

PROMOCIJA DVA UDžBENIKA ZA POSLEDIPLOMSKU NASTAVU MEDICINSKOG FAKULETA UNIVERZITETA U BEOGRADU KOJI DONOSE NOVI UVID U INFLAMATORNE BOLESTI CREVA I SINDROM IRITABILNOG KOLONA-klikni za celu vest

PROMOCIJA DVA UDžBENIKA ZA POSLEDIPLOMSKU NASTAVU MEDICINSKOG FAKULETA UNIVERZITETA U BEOGRADU KOJI DONOSE NOVI UVID U INFLAMATORNE BOLESTI CREVA I SINDROM IRITABILNOG KOLONA-klikni za celu vest

17. 06. 2024.

Beograd, 13.06.2024 - Gastroenterologija, kao dinamično polje studija i prakse u internoj medicini, dobila je nove resurse za poslediplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zahvaljujući  Prof.dr Petru Svorcanu i doc. dr Srđanu Markoviću, gastoenterolozima zaposlenim u KBC  Zvezdara.

Uz osvrt na brojne inovacije u dijagnostici i lečenju u proteklih 30 godina, dva nova udžbenika pružaju najnovije informacije i uvide u oblasti inflamatornih bolesti creva i iritabilnog crevnog sindroma. Nove knjige predstavljaju značajan izvor informacija o najnovijim naučnim dostignućima u tretmanu ovih crevnih poremećaja.

Ova dva udžbenika donose najnovije informacije o inflamatornim bolestima creva i iritabilnom crevnom sindromu. Knjiga „Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija“ od profesora dr Petra Svorcana i docenta dr Srđana Markovića pruža najnovija dostignuća u tretmanu ovih bolesti. Druga knjiga, „Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije“ autora docenta dr Srđana Markovića, je prilagođena i široj javnosti a naročito pacijentima koji imaju ovaj problem.

Udžbenici nude širok spektar tema, strukturiranih, jasnih i sveobuhvatnih. Inflamatorne bolesti creva (uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis) i iritabilni crevni sindrom postaju sve češća pojava, stoga je važno razjasniti sve nedoumice u njihovoj dijagnostici i lečenju na razumljiv način.

Obe knjige odišu multidisciplinarnim pristupom, sa tvrdnjama potkrepljenim naučnim dokazima. Posebno je važno što su autori uspeli da pišu jezikom razumljivim i pacijentima, odnosno ljudima koji se ne bave profesionalno medicinom. Ovo omogućava da se dopre do svih zainteresovanih za gastroenterološke probleme.

Skup vrhunskih stručnjaka

Doc. dr Srđan Marković, autor i koautor brojnih stručnih radova objavljenih u naučnim časopisima i na kongresima, kontinuirano usavršava svoja znanja i kompetencije kroz klinički rad i edukacije u Srbiji i inostranstvu je, kao odgovorni urednik, okupio tim vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti medicinskih nauka: gastroenterologije, patologije, hirurgije, psihijatrije, kao i mlade lekare. Zajedničkim snagama uspeli su da obrade i iznesu najnovija saznanja u oblastima zapaljenskih bolesti creva i iritabilnog crevnog sindroma kroz prilagođene lekcije.

Knjigu ’’Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija’’ pisao je tim od 21 autora: 3 profesora, 2 docenta, 3 klinička asistenta i 4 doktoranda sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz devet autora koji su eksperti u svojim oblastima. Prvo izdanje knjige, publikovano januara 2022. godine od strane izdavača KBC “Zvezdara”, sadrži 403 stranice sa 70 slika, 73 tabele i 462 reference.

Knjiga ’’Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije’’ obuhvata 13 poglavlja na 247 strana, objedinjene najnovije činjenice o ovom sve učestalijem crevnom poremećaju. Ove knjige su napravile iskorak u medicinskoj literaturi, povezujući savremeno teorijsko i praktično znanje prikazano kroz primere iz svakodnevne prakse.